6 Tips Kenyang Lebih Lama

Bagi sesetengah individu, mereka mempunyai masalah mengurangkan berat makan kerana cepat lapar dan sukar mengawal selera makan. Semua makanan nampak sedap dan perlu dihabiskan. Jadi, berat badan yang diidam-idamkan sukar untuk diperoleh. Sesetengah individu pula akan makan nasi dengan banyak, sekiranya tidak makan nasi, mereka akan lapar. Sedangkan pengambilan nasi yang berlebihan boleh menyebabkan kegemukkan.


Berikut adalah 3 tips mudah untuk kenyang lebih lama.

Minum air secukupnya. Keperluan air adalah berdasarkan berat badan. Secara kasar berat badan 50kg memerlukan minumum  2L, 75kg memerlukan  minumum 3L, 100kg memerlukan minumum  4L air sehari. Kekurangan air akan menyebabkan otak menghantar signal 'lapar'.


Menambahkan ARYZA Chia Seed dalam diet harian anda. Tiga penutup putih ARYZA Chia Seed mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan seterusnya mengawal selera makan. Hal ini kerana, biji chia mengembang 10 kali ganda daripada saiz asal apabila ia direndamkan dalam air. Malah, ia kekal kembang di dalam perut. Oleh itu apabila kita mengambil biji chia, perut akan terasa 'penuh'.Makan 6 hidangkan kecil. Elakkan mengambil 3 hidangkan berat tetapi selang seli sarapan, makan tengah hari dan makan makan dengan mengambil buah-buahan. 


Kurangkan nasi (karbohidrat). Hanya ambil segenggam nasi putih sahaja setiap hidangan. Pengambilan beras perang lebih bak dari beras putih. Jika roti, pilih roti bijirin penuh (wholemeal). 


Banyakkan protein. Protein akan memberikan rasa kenyang yang lebih lama berbanding karbohidrat. Malah, protein memberikan tenaga yang lebih banyak. Maka, tambahkan ikan, telur dan daging ayam dalam diet anda. AYZA Chia Seed juga mengandungi protein yang membantu memberi tenaga sepanjang hari.
Kurangkan gula. Pengambilan air manis akan menyebabkan gula dalam darah meningkat, dan rembesan insulin tidak stabil dan seterusnya memberi signal lapar.Nutritious Food Now Can Be Easier With ARYZA Chia Seed.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...