ARYZA CHIA SEEDARYZA Chia Seed adalah biji chia kualiti premium yang diimport terus dari MEXICO. ARYZA Chia Seed dijamin bersih dan halal. Proses pembersihan dan pensterilan ultra ungu (UV) dilakukan di Mexico sebelum biji chia diimport ke Malaysia.Di Malaysia, ARYZA Chia Seed dibungkus di gudang yang hanya membungkus biji chia.  Hal ini untuk memastikan biji chia 99.99% kekal bebas kuman dan bebas daripada bendasing seperti kekacang untuk memastikan setiap ahli keluarga BOLEH menikmati khasiat SUPER FOOD walaupun mempunyai masalah G6PD mahupun sensitif gluten.

Oleh kerana ARYZA Chia Seed adalah 100% biji chia, iaitu makanan semulajadi, ia tidak mengandungi sebarang perasa, pewarna mahupun pengawet. ARYZA Chia Seed bukan makanan yang diproses. Ia juga BUKAN produk farmaseutikel. Biji chia adalah berbeza berbanding biji selasih ahupun herbatulsuada. [ Perbandingan biji chia, biji selasih dan herbatulsuada ].


ARYZA Chia Seed sangat bagus dicampurkan dalam makanan yang belum dimasak, yang sudah dimasak serta direndamkan dalam minuman.  Pengambilan yang konsisten (dicadangkan 3 penutup putih) adalah amat sesuai untuk mengekalkan kesihatan badan. [ Kebaikan ARYZA Chia Seed ]. ARYZA Chia Seed amat sesuai untuk semua peringkat umur, termasuk bayi setahun ke atas, kanak-kanak, ibu mengandung, ibu berpantang, warga emas dan pengambilan ARYZA Chia Seed sesuai untuk lelaki mahupun perempuan.


Kebaikan ARYZA Chia Seed
1. Superfood. ARYZATM Chia Seed  mengandungi 5x ganda kalsium berbanding susu, 2x ganda antioksida berbanding beri biru, 2x ganda kalium berbanding pisang, 8x ganda Omega-3 berbanding ikan salmon, 3x ganda zat besi berbanding bayam , 7x ganda vitamin C berbanding buah oren dan 15x ganda magnesium berbanding brokoli. Ia juga mengandungi protein, serat dan pelbagai mikronutrien.
2. Mudah disediakan. Hanya rendam dalam minuman atau tabor dalam makanan.
3. Sesuai untuk seisi keluarga. Bayi berusia setahun ke atas boleh mengambil chia seed. Individu sensitif gluten  dan kekurangan G6PD juga boleh mengambil chia seed.
4. Melancarkan  sistem pencernaan. ARYZATM Chia Seed mampu menyerap air sehingga menjadi agar-agar dan mengandungi kandungan serat yang tinggi. Oleh itu, ia melancarkan pergerakkan makanan dalam system pencernaan. Amat sesuai untuk mengatasi masalah sembelit.
5. Menstabilkan gula dalam darah. ARYZATM Chia Seed mempunyai indeks glisemik yang rendah. Oleh itu ia membantu mengimbangkan paras glukosa dalam darah dan amat sesuai dijadikan sebahagian daripada diet pesakit kencing manis.
6. Meningkatkan tenaga dan kadar metabolisma. ARYZATM Chia Seed mengandungi kandungan protein yang tinggi. Maka ia boleh dijadikan sumber tenaga mengantikan nasi, roti, mee, daging, ayam dan lain-lain. ARYZATM Chia Seed sesuai untuk golongan vegetarian dan pengamal diet alkins. Chia seed juga sesuai dimakan sejam sebelum workout sebagai sumber protein.
7. Melindungi jantung. ARYZATM Chia Seed mengandungi Omega-3 yang melindungi jandung dengan mengurangkan kolesterol dan mengurangkan tekanan darah. Serat dalam chia seed juga membantu mengurangkan kolesterol dalam darah.
8. Membantu mengurangkan berat badan. ARYZATM Chia Seed boleh mengembang sehingga 10x ganda berbanding saiz asal. Oleh itu,  ia boleh memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan mengurangkan ketagihan gula. Zat zink dalam chia seed membantu menghasilkan hormon leptin, iaitu hormone yang mengawal selera makan.
9. Membantu pembentukkan dan menguatkan tulang. ARYZATM Chia Seed mengandugdi kandungan kalsium yang tinggi dan boron. Kedua-dua zat ini diperlukan untuk pembentukkan tulang serta mengekalkan kekuatan tulang. Maka, ia amat sesuai untuk ibu mengandung, ibu yang menyusukan anak, kanak-kanak dan warga emas.
10. Kulit lebih sihat dan berseri. ARYZATM Chia Seed mengandungi antioksida dan vitamin C. Antioksida diperlukan untuk mengantikan sel kulit yang rosak dan menghalang keradangan kulit. Vitamin C pula membantu membaiki sel yang rosak dan merangsang pembentukkan kolagen.
11. Pembentukkan otak dan sistem saraf. Omega-3 yang terdapat dalam chia seed membantu pembentukkan otak dan sistem saraf pada bayi dan perkembangan otak pada kanak-kanak. Oleh itu, otak kanak-kanak akan lebih cergas dan seterusnya membantu proses pembelajaran mereka.
12. Gabungan Vitamin C, antioksida dan Omega 3 mampu melindungi bayi dan kanak-kanak daripada radikal bebas dan seterusnya mengurangkan risiko daripada terkena jangkitan dan demam.

Chia Seed adalah sumber bagi protein. Selain daripada membekalkan tenaga, protein diperlukan untuk membinaan dan menggekalkan otot dan tisu-tisu organ. Chia berasal dari perkataan Mayan yang bermaksud 'sesuatu yang membuat anda kuat' disebabkan ia mengandungi kandungan protein yang tinggi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...